DarioZg wrote:A kako znas da ti lik pise iz UK? Nema smisla kontaktirat njihovu policiju ako nemas dokaza da je zbilja iz UK
Ne znam, ali predstavlja se kao njihov djelatnik.
Zanima me njihov savjet.
Inace je ostavio UK broj mobitela, pa je vjerojatno iz UK. :roll:
Bolje biti malo lud, nego malo pametan!
Miata NB 2005-2008
Boxster S, 2009-2016
Miata NB 2016-

Ostavim ti i ja Uzbekistanski broj mobitela, pa ne znaci da sam iz Uzbekistana, niti da cu se javit na taj broj ;)
Bolje pogledaj IP adresu iz headera maila ako se vidi, iako i to se lako zamaskira.
ZG-1800-NB

DarioZg wrote:Ostavim ti i ja Uzbekistanski broj mobitela, pa ne znaci da sam iz Uzbekistana, niti da cu se javit na taj broj ;)
Bolje pogledaj IP adresu iz headera maila ako se vidi, iako i to se lako zamaskira.
Pogledao, ali ide preko hotmaila, pa mi javlja US lokaciju. A tko zna, mozda koristi i Tor. Bar bi ja tako.
:-)
Ali otvoren za sve prijedloge. Imas ti koji?
Miata NB 2005-2008
Boxster S, 2009-2016
Miata NB 2016-

Po načelu univerzalne jurisdikcije za ovakve internet prijevare nadležna je bilo koja policija, a pogotovo ona na čijem teritoriju se kazneno djelo vrši ili na štetu čijih državljana se vrši (pokušaj ili dovršeno djelo, svejedno). Dakle, ovdje je prije svega nadležna naša policija i državno odvjetništvo, a onda oni neka love preko interpola gdje bilo, dakle možda u UK, ali to ne znamo, ovisi od kud se tip javlja i od kuda je. No po načelu univerzalne jurisdikcije nadležna može biti i bilo koja država na svijetu (izručivanje je drugo pitanje).

Evo odgovora, izgleda da su opet Nigerijci u pitanju. :-D

Igor,

We are aware of these person/persons. It has been going on a long time but is not being perpetrated from the UK therefore we do not have any active investigation into the matter. Thank You for taking the time to contact us.

Regards

Ted Butcher
Detective Sergeant
Economic Crime Unit
(Fraud Squad)
01642 306844
Miata NB 2005-2008
Boxster S, 2009-2016
Miata NB 2016-